Surfen als therapie

Zongebruinde gezichten, zoute haren en grote glimlach. Het surfvolk lijkt altijd relaxed en altijd blij. Maar waarom? Dat ga ik als zoutwater specialist eens tot de zeebodem uitzoeken... :)
July 16, 2023
door
Loes

Als je ooit een surfles hebt gevolgd, weet je dat het een intense fysieke activiteit is. Ga je meer surfen, dan merk je al snel dat je kracht en uithoudingsvermogen toeneemt en je steeds flexibeler wordt. Maar niet alleen lichamelijk wordt je er sterker, mentaal ook. In een onderzoek uit 2010, uitgevoerd door de California State University, ontdekten ze iets bijzonders. Mensen die eerder werden omschreven als boos, depressief of gestrest, ervaarden na al een paar weken deelname aan een surfprogramma een verbazingwekkende mentale transformatie.

Surfen is ook een goede workout voor de geest, en hoe dit werkt heb ik allemaal op een rijtje gezet:

Buitenlucht

Het beoefenen van sport in een natuurlijke omgeving heeft aanzienlijke voordelen voor je mentale gezondheid. Het vermindert stress, verbetert het geheugen, stabiliseert je stemming en resulteert in minder mentale vermoeidheid. Deze voordelen worden versterkt wanneer de fysieke activiteit plaatsvindt in de nabijheid van water.

Komt dat even goed uit, want wanneer je over het weidse strand bij West aan Zee loopt met je surfboard onder je arm, de zon op je gezicht, klaar om uit te peddelen en een mooie golf te pakken; dan voel je je echt in contact met de natuur.

Cocktail van feel-good chemicaliën

Nadat je een goede golf hebt gepakt kennen we allemaal het heerlijke gevoel wat dat geeft. Je wordt beloond met een stroom van neurochemicaliën in je hersenen. Adrenaline, serotonine, endorfine en dopamine spelen hierbij een rol en brengen je in een staat van euforie.

Door de adrenaline gaat je hartslag omhoog en voel je je energiek. Serotonine zorgt voor de ‘stoke’ die je ervaart en beïnvloed je stemming. Hoge niveau’s hiervan verminderen stress en verhogen je zelfvertrouwen. De feel-good chemicaliën endorfine worden de natuurlijke pijnstillers van het lichaam genoemd. Ze hebben een pijnstillende werking en het vermogen om je in een staat van euforie te brengen. Daarnaast ervaren we een boost van dopamine, een neurotransmitter die de belonings- en pleziercentra in de hersenen reguleert. Het wordt ook geassocieerd met verslaving omdat het ervoor zorgt dat je terug blijft komen voor meer. Herkenbaar, toch?

Deze cocktail helpt je gefocust te blijven, vermindert stress en angst, verbetert je slaap én zorgt ervoor dat je je vrolijker voelt. Dat is wel iets om over naar huis te schrijven!

Meditatief

We weten tegenwoordig dat meditatie niet alleen maar stilzitten is in een kamer op een kussentje. Het kan vele vormen aannemen, waarvan surfen er één is.

Het eenvoudigweg staren naar de zee kan je al in een meditatieve staat brengen. Zodra je eenmaal in het water ligt, dwingt het surfen je om je gedachten op het huidige moment te richten en je geest leeg te maken. Na de stroom van chemicaliën in de hersenen, neemt het parasympathisch zenuwstelsel het over, waardoor alles vertraagt en de productie van cortisol (het stresshormoon) stopt. Je komt in een ontspannen gemoedstoestand. Zelfs na de surf sessie blijft dit gevoel nog een tijd aanwezig, waardoor je je beter kunt concentreren op alle andere taken die op je pad komen.

Ronddobberen in een watermassa

Ook leerde ik nog iets fascinerends over de magie van golven: Wanneer ze breken, komen er talloze negatief geladen ionen vrij. Dat heeft niks met negative vibes te maken, in tegendeel zelfs: In feite hebben deze negatieve ionen de natuurlijke superkracht van een antidepressivum.

Stel je voor, deze ionen zijn als kleine zuurstofatomen met een negatieve lading. Ze worden geproduceerd door watermoleculen en hoewel we ze niet met het blote oog kunnen zien, zijn ze overal om ons heen. Vooral in grote watermassa's. En we ademen ze in! Ze stimuleren de afgifte van de serotonine en endorfine in ons lichaam, wat zorgt voor stressverlichting en een heerlijk gevoel. Maar dat is nog niet alles. Negatieve ionen verhogen ook de zuurstoftoevoer naar onze hersenen, wat resulteert in scherpte en mentale energie. Het is niet alleen het plezier om een ​​golf te pakken die een glimlach op je gezicht tovert, maar ook de lucht die we inademen.

Surfen lijkt wel dé magische activiteit die stress doet verminderen en je meer mentale energie geeft. Wil je dit ook ervaren dan kun je altijd een lesje bij ons nemen & kunnen wij deze stoke met jou delen!

Meer flessenpost

Klik hier om naar het flessenpost overzicht te gaan.
Klik hier om naar het flessenpost overzicht te gaan.